Steg 7 - Inställningar/Tidgrupper

Inställningar/Företagsinställningar/Tidgrupper

För varje uppdrag du skapar i Adocka måste du ange vilken tidgruppsprofil uppdraget skall baseras på.  Tidgruppsprofil kan ses som ett avtal som definierar hur en kund skall faktureras och samtidigt hur en konsult skall få betalt för ett uppdrag genomförts.

En tidgruppsprofil kan i sin tur bestå av flera olika "tidgrupper" (Kan även ses som artiklar) som både kan räknas ut automatiskt utifrån tider i tidrapporter eller som rapporters in som egna poster.

Det finns i dag två helt olika varianter av tidgruppsprofiler och det är lite olika för olika kunder vilken av dessa som används. Nya kunder använder oftast den nyare varianten men båda varianter kan skapas i samtliga konton. Bokningar ser och uppförs sig lite annorlunda ut beroende på om man använder den äldre eller den nyare varianten av tidgruppsprofiler.

Den nyare varianten bygger på att man rapporterar någon former av Närvaro eller Frånvaro som i sin tur kan ha avvikelser som infräffar under angivna tidsintervall. Dessa avvikelser kan utgöras av ett ett helt nytt belopp sätt,  ett påslag faller ut eller att pris/ersättning multipliceras med en viss faktor under särskilda tider på vanliga veckodagar eller helgdagar.

Den ena äldre varianten) bygger på att man använder en egen tidgrupp för varje typ av timmar som debiteras eller som det betalas ut ersättning för. Vilken tidgrupp som faller ut baserat på en tidrapport bestäms  utifrån "Tidsintervalls logik". Dvs att mellan ett visst tidsintervall används en viss tidgrupp.

Varje tidgrupp har ett ”ersättningspris” till konsult och ett ”faktureringspris” till kund. T.ex kan en Tidgrupp heta ”Dagtid” en annan Kväll, Natt, Helg etc.

Varje tidgruppsprofil kan innehålla obegränsat antal tidgrupper. En tidgruppsprofil kan även kopplas till en specifik kund så att det framgår att denna tidgruppsprofil skall användas när uppdrag utförs hos en specifik und. En tidgrupp behöver inte nödvändigtvis anges i timmar utan kan även ha enheten st (styck), km (Kilometer) eller mil

Skapa ny tidgruppsprofil Nya varianten: (Nyare kunder använder oftast denna)

• 1.     Klicka på knappen ”Lägg till tidgruppsprofil”
  • En dialogruta öppnas.
  • 2.     Ange ett namn för tidgruppsprofilen som gör att det blir enkelt att änna igen tidgruppsprofilen när den skall väljas för en viss bokning.

Se till att kryssa i följande ruta annars kommer du att skapa en tidgruppsprofil av den äldre varianten.

Är detta en tidgruppsprofil som endast skall användas i samband men en specifik kund kan du koppla den till just en eller de kunderna genom att klicka på fliken ”Kopplad till kunder” och klicka på "Lägg till" och sedan söka fram och välja kunden från kundregistret. Om du kopplar en tidgruppsprofil till en eller flera kunder så är de endast de valda kunderna som kommer att kunna använda den aktuella tidgruppsprofilen. Lämnar du denna lista tom kommer tidgruppsprofilen kunna användas på samtliga kunders bokningar.

Se till att rätt valuta och kalender för helgdagar är vald under "Inställningar prisprofil" och klicka "Spara".

• 1.     Klicka på knappen ”Lägg till tidgrupp” (Kan även göras "Under "hantera tidsintervalls logik")

Namn: Här anger du det namn som tidgruppen skall ha. Tänk på att det är detta namn som redovisas på fakturor till kund.

Enhet: Ange om det som rapporteras på denna tidgrupp skall anges i timmar, Styck eller kilometer. (När du skapar din första tidgrupp på en tidgruppsprofil skall denna normalt ha enheten timmar)

Är standard: Markera alltid denna när du skapar den första tidgruppen. Att en tidgrupp är "standard" betyder att all tid kommer att registeras på denna om inte annan tidgrupp aktivt väljes i i samband med tidrapport. Bara en tidgrupp skall vara standard för varje tidgruppsprofil. Normalt är vanlig arbetstid det det som är standard.

Pris: Det pris som kommer att faktureras till kund för varje rapporterad enhet av denna tidgrupp. (Kan dock ändras i samband med bokning)

Eventuellt artikelnr: Här kan du ange ett artiklenr om denna tidgrupp har ett avikande artikelnr som skall redovisas på fakturaraden. (Artikel nummer kan adderas under "Företagsinställningar"/Artiklar & koder för lön"

Försäljningskonto: Eventuellt försäljningskonto som timmar som rapporterats på denna tidgrupp skall redovisas på.

Eventuell kod för tid eller ersättning: Har kan du ange vilken Löneart (Kan även vara en lönekod eller tidkod) som timmar av denna tidgrupp skall märkas upp med när de exporteras till lönesystem : För att en en Löneart skall kunna anges måste den först definieras  under ”Inställningar/Förtagsinställningar/Artiklar & Koder för lön” (Se aktuellt lönesystem för listor med tillgängliga lönearter, Lönekoder eller tidkoder.

Ersättning: Den grundlön som skall betalas ut till konsult för varje enhet som rapporteras mot denna tidgrupp. Notera att detta är ett standardvärde som endast kommer att användas om det inte finns en grundlön angivet på den bokade konsultens konsultkort. Denna ersättning kan ändras för en enskild bokning.

Är ej Skattepliktig: Är denna box i checkad kommer ersättning som genereras från denna tidgrupp ej att  räknas om skattepliktig.

Är ej semesterlönegrundande: Är denna box i checkad kommer ersättning som genereras från denna tidgrupp ej att vara semesterlönegrundande.

Är ej Pensionsgrundande: Är denna box i checkad kommer ersättning som genereras från denna tidgrupp ej att vara underlag för tjänstepension

Ska ej räknas med i tidsaldo: Är denna box i checkad kommer tid som genereras från denna tidgrupp ej att räkans in som arbetstid.

Antalet timmar som registeras registreras på en viss tidgrupp med enheten timmar räknas fram automatiskt baserat på ett angivet tidsintervall.

Du kan dock definiera avvikelselogik för för en viss tidgruppsprofil.

1. För att hantera/skapa tidslogik som skall gälla för en viss tidgruppsprofil klickar du på knappen ” Hantera tidsintervallslogik” som hittas i menyn för den aktuella tidgruppsprofilen.

2. Genom att klicka på "Hantera tidsintervallslogik kan du börja definiera ett regelverk som skall styra vilka avvikelser och vilken typ av avvikelser som skall infalla och vid given tidpunkt.

Som du ser i bilden nedan kan man hantera avvikelser för hur bokningen kommer att Debiteras jämfört med hur ersättningen kommer att beräknas helt separat. Reglerna för Debitering hanteras i den vänstra kolumen och reglerna för Ersättning hanteras i den högra kolumnen. Dessa kan alltså falla ut vid helt olika klockslag och även baseras på helt olika pris/ersättningsmodeller.

I exemplet  ovan visas ett senario där konsulten får ett OB-tillägg på + 23,1 kr om hen skulle registrera "Närvaro" någon gång måndag till torsdag mellan 19.00 till 22:00.

På debiteringssidan syns ett annat scenario där kunden kommer att debiteras 1,4* grundtaxan på lördagar, söndagar och helgdagar

Genom att lägga till fler avvikelser kan man bygga upp det regelverk man önskar.

Utöver "Närvaro" kan man även ha andra "Grundtaxor" (Tidgrupper) som i sin tur har egna avvikelser.

Exempel på detta kan vara "Introduktion", "Jour", Beredskap eller olika typer av frånvaro som Sjuk eller VAB. Dessa skapas genom att man klickar på "Lägg till Grundtaxa/grundersättning"

Det går att definiera avvikelser  som ett påslag, faktor av grundpriset eller att Grundpriser ersätts med ett nytt valfritt belopp under vissa då avvikelsen infaller.

När konsult alt. bemanningskonsult rapporterar tid genom konsultportal eller direkt i bokningen kommer Adocka automatiskt kunna räkna ut och registrera beloppen både för ersättning och debitering.

(Se även Artikel "Speciella dagar och högtider")

Kopiera befintlig tidgruppsprofil:

Vill du skapa en ny tidgruppsprofil som liknar en existerande kan det smidigaste sättet vara att kopiera hela tidgruppsprofilen och sedan göra ändringar i den skapade kopian.

• 1.     Klicka på lilla pilen och välj ”Kopiera den här profilen”

Speciella dagar och högtider:

I Adocka är det möjligt att specificera specifika datum under nuvarande och kommande år då det inträffar avvikelser från de regler som vanligtvis styr veckans alla dagar.  Finns det minst en regel specificerad för den typ av dag som ett avvikande datum kategoriserats som kommer den specificerade regeln att prioriteras framför de regler som vanligtvis skulle ha tillämpats baserat på den aktuella veckodagen som avvikelsen inträffar på. Det går att ha dagar som bara avviker under ett vissa delar av dagen samt dagar som helt och hållet avviker från de normala reglerna som tillämpas på den specifike veckodagen.

Alla datum där avvikelser från de regler som normalt tillämpas mån-sön inträffar behöver läggas in i systemkalendern och kategoriseras i enlighet med den typ av dag det rör sig om. För varje typ av dag går det att för varje tidgruppsprofil specificera ett eget regelverk som skall tillämpas de datum där dagar av den aktuella typen inträffar.

När du skapar regler för en typ av dag behöver du bara ange regler för de tider som skall avviker från reglerna som normalt används för den specifika veckodagen. Exempel: T.ex om en särskild taxa skall gälla under natten det aktuella datumet och efter ett visst klockslag övergår taxan till det som skulle gälla för en normal arbetsdag så behöver du endast ange regler för natten tills avvikelsen upphör.

Det enklaste exemplet för detta är en dag av typ ”Helgdag”. Efter att vi har lagt in de datum vi vill klassificera som ”Helgdag” i systemkalendern kan vi sedan definiera de regler som skall gälla för dagar av typen ”Heldag” på respektive tidgruppsprofil.

För att definiera de datum som kan medföra avvikelser och vilken typ av dag de skall definieras som går man till fliken ”Speciella dagar och högtider” (Inställningar/Företagsinställningar/Tidgrupper)

För att definiera de datum som kan medföra avvikelser och vilken typ av dag respektive dag skall kategoriseras som klicka på knappen ”Lägg till””

Det finns en rad olika typer av dagar man kan använda sig av för att kategorisera det aktuella datumet:

För att skilja på t.ex. helgdag och storhelg kan man använda sig av typerna ”Helgdag” för den ena varianten och ”Helgdag (Typ2)” för att kunna separera dessa.  Det spelar egentligen ingen roll vilken som är vilken bara man är konsekvent.

Listan innehåller även typerna Specialdag A – D som kan användas för att kategorisera alla de dagar då specialfall inträffar. (T.ex om ett datum skall kategoriseras som en typ fram till ett visst klockslag och därefter som en annan typ.) det kan röra sig om datum som både är datum efter helgdag och datum före eller mellan helgdag.

När alla avvikande datum är inlagda och kategoriserade kan man för varje enskild tidgruppsprofil ange vilka regler som skall tillämpas för respektive typ av dag. Dessa regler kommer således tillämpas för alla dagar som är kopplade till just den aktuella typen.

Dessa regler anges på samma sätt som regler för vanliga veckodagar.

(OBS Om ett datum ligger i inlagt i systemkalendern och en viss tidgruppsprofil inte innehåller någon regel för denna typ av dag kommer tid som rapporteras på bokning som använder den aktuella tidgruppsprofilen att behandlas enligt den logik som tillämpas för en vanlig veckodag (mån-sön). Det går även att ha flera olika kalendrar.

Skapa ny tidgruppsprofil äldre varianten:

• 1.     Klicka på knappen ”Lägg till tidgruppsprofil
  • 2.     Ange ett namn för tidgruppsprofilen som gör att det blir enkelt att identifiera tidgruppsprofilen när en bokning sedan skall skapas.
  • 3.     Är detta en tidgruppsprofil som endas skall användas i samband men en specifik kund kan du koppla den till kunden genom att klicka på knappen ”Välj” och sedan söka fram och välja kunden från kundregistret.

Skapa en ny tidgrupp:

För att en tidgruppsprofil skall kunna användas måste den innehålla minst en tidgrupp som konsulten skall kunna  rapportera mot.

• 1.     Klicka på knappen ”Lägg till tidgrupp

Namn: Här anger du det namn som tidgruppen skall ha. Tänk på att det är detta namn som redovisas på fakturor till kund.

Enhet: Ange om det som rapporteras på denna tidgrupp skall anges i timmar, Styck eller kilometer.

Är standard (Ej ännu implementerad)

Eventuellt artikelnr: Här kan du ange ett artiklenr om denna tidgrupp har ett avvikande artikelnr som skall redovisas på fakturaraden.

Pris: Det pris som kommer att faktureras till kund för varje rapporterad enhet av denna tidgrupp.

Försäljningskonto: Eventuellt försäljningskonto som timmar som rapporterats på denna tidgrupp skall redovisas på.

Löneart: Här kan du ange eventuell löneart som skall följa med i ersättningsunderlaget för konsult för de enheter som rapporterats mot denna tidgrupp. (Lönearter konfigureras under ”Inställningar/Lönearter”

Ersättning: Den grundlön som skall betalas ut till konsult för varje enhet som rapporteras mot denna tidgrupp.

Kostnadsställe: Skall ersättningen redovisas på ett annat internt kostnadsställe än det som normalt gäller kan det anges här.

Är ej semesterlönegrundande: Är denna box i checkad kommer ersättning som genereras från denna tidgrupp ej att vara semesterlönegrundande.

Planera max antal/vecka: Det maximala antalet av denna tidgrupp som kan rapporteras på en och samma veckobokning.

Ändra befintlig tidgrupp:

• 1.     Klicka på namnet till tidgruppen för att ändra.

Kopiera befintlig tidgruppsprofil:

Vill du skapa en ny tidgruppsprofil som liknar en existerande kan det smidigaste sättet vara att kopiera hela tidgruppsprofilen och sedan göra ändringar i den skapade kopian.

• 1.     Klicka på lilla pilen och välj ”Kopiera den här profilen”

Tidsintervallslogik:

Antalet enheter som skall registreras på en viss  tidgrupp kan antingen räknas fram automatiskt baserat på ett angivet tidsintervall eller matas in som heltal direkt. Tidgrupper som beräknas med bakomliggande logik kan identifieras med hjälp av en kugghjulsikon som visas framför tidgruppens namn. (Inställningar/Företagsinställningar/Tidgrupper)

Tidgrupper som inte beräknas med hjälp av logik och i stället skall anges i heltal visas med en liten fyrkantig symbol framför namnet enligt nedan:

Alla nya tidgruppsprofiler som ej kopierats från redan befintlig tidgruppsprofil som innehöll logik saknar tidsintervallslogik.

Hantera tidslogik för tidgrupper inom en tidgruppsprofil:

1. För att hantera tidslogik som skall gälla för en viss tidgruppsprofil klickar du på knappen ” Hantera tidsintervallslogik” som hittas i menyn för den aktuella tidgruppsprofilen.

2. Genom att klicka på knappen  kan du börja definiera det regelverk som skall styra till vilken tidgrupp de rapporterade timmarna hamnar när tid rapporteras på bokningar som använder den aktuella tidgruppsprofilen.

Det går att ange regler som appliceras på multipla typer av dagar i en och samma operation genom att välja flera typer av dagar när man skapar regeln. ( Se bild ovan)

I exemplet  ovan visas det hur man anger en regel som kommer att tolkas med följande lydelse: ” Arbetstid som rapporterats och utförts måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar någon gång mellan 06:00 på morgonen och 19:00 (18:5999999999….) på kvällen kommer att automatiskt registreras på tidgruppen Dagtid"

Efter att regeln har sparats illustreras regeln i exemplet ovan enligt nedan:

Upprepa proceduren till dess att det finns regler som täcker alla tidpunkter under en hel vecka.

Hantering av eventuella raster (Gäller endas äldre varianten)

Sista steget är att definiera vad systemet skall göra med eventuell rast som rapporteras.  Önskar du att rast automatiskt skall dras bort ifrån från den rapporterade arbetstiden klickar du i checkboxen ”Dra bort rast automatiskt”. Om konsulten rapporterar t.ex 30 minuters rast under ett arbetspass kommer dessa 30 minuter att automatiskt dras av från det aktuella arbetspassets totala arbetstid.

I de fall en tidgruppsprofil innehåller mer än 1  tidgrupp måste man ange vilka av dessa tidgrupper som det är tillåtet för systemet att dra av rast ifrån samt vilken prioriteringsordning som bestämmer från vilken tidgrupp rasten i första hand skall dras av. Genom att sätta en prioriteringsordning enligt nedan vet alltså systemet vilka tidgrupper det är tillåtet att dra rast ifrån och från vilken tidgrupp rasten i första hand, andra hand och tredje hand etc skall dra av rast ifrån.

I bilden ovan kommer alltså rasten i mån av möjlighet dras ifrån den tid som rapporterats på  tidgruppen ”Dagtid”.  Finns det inte tillräckligt med arbetstid rapporterat på tidgruppen ”Dagtid” för att kunna dra av hela rasten så kommer överskjutande del av rasten att dras av ifrån nästkommande tidgrupp i prioriteringsordningen.

När konsult alt. bemanningskonsult rapporterar tid genom konsultportal alt direkt genom Arbetspassmodulen kommer Adocka automatiskt kunna räkna ut och registrera dem på rätt  tidgrupp i själva veckobokningen.