Steg 15 - Arbetsgivaravgifter & semesterersättning

Inställningar/Företagsinställningar/Arbetsgivaravgifter och semesterersättning

Bakgrund:

I Adocka är det möjligt att skapa olika ”Ersättningstyper”. Varje Ersättningstyp kan ha en egen faktor för arbetsgivaravgifter och semesterersättning som automatiskt kommer att adderas när konsultens ersättning beräknas.

För att ändra eller lägga till en ersättningstyp så att den blir valbar går man till Inställningar/Företagsinställningar/Arbetsgivaravgifter och semesterersättning.

klicka på knappen ”Lägg till" och fyll i fönstret för att skapa en ny Ersättningstyp:

  • 1.     Namn: Ange ett namn så att Ersättningstypen blir identifierbar
  • 2.     Arbetsgivaravgift multipel: Den faktor en konsults ersättning skall multipliceras med får att få fram lön inkl arbetsgivaravgifter. För att lägga på 31,42% sätter du multiplikationsfaktorn till 1.3142. Vill du inte att några arbetsgivaravgifter skall adderas anger du faktorn 1.
  • 3.     Semesterersättning multipel: Den faktor en konsults ersättning skall multipliceras med får att få fram grundlön inkl semesterersättning. För att lägga på 12% sätter du multiplikationsfaktorn till 1.12. Vill du inte att någon semester ersättning skall adderas t.ex om semesterersättningen redan är inkluderad i lönen anger du faktorn 1.
  • 4.     Löneskatt multipel: Den faktor en konsults ersättning skall multipliceras med får att för att räkna fram  aktuell löneskatt. För att addera addera 24,26% sätter du multiplikationsfaktorn till 1.2426. Vill du inte att någon löneskatt skall räknas ut t.ex om Ersättningstypen skall användas av under konsulter som skall fakturera sätter du faktorn till 1.
  • 5.     Land” Det land där denna ”Ersättningstyp" skall användas Har du bara verksamhet i Sverige anger du enklast ”Ej landsspecifik)

Anställningskontexter

Under avsnittet Ersättning & bankuppgifter finner du nu Anställningskontexter. Vänligen notera att inställningarna under "Anställningskontexter" numera avgör ifall en konsult ska erhålla lön eller fakturera.

En bild som visar text, skärmbild, Teckensnitt, visitkort

Automatiskt genererad beskrivning

All information relaterad till ekonomi, konsultens bokningar, rapporter och lönehantering baseras på konsultens anställningskontext snarare än på konsulten själv. Varje konsult har minst en anställningskontext som definieras utifrån deras tidigare anställningar, antingen som privatperson eller företag. Det är också möjligt att lägga till flera kontexter, vilket gör att konsulten kan arbeta både som löntagare och som fakturerande.

För att ändra en konsults status från löntagare till fakturerande, eller vice versa, görs detta nu enkelt under fliken "Anställningskontexter" i konsultkortet. Den primära kontexten, som anges vid skapandet av en bokning, är den som har valts som primär. Om du vill ändra den primära kontexten, klickar du bara på den kontext du önskar ändra.

Du kan även ändra kontexten för en specifik bokning genom att gå in på bokningen och klicka på anställningskontexten (om konsulten har flera anställningskontexter).

En bild som visar text, skärmbild

Automatiskt genererad beskrivning


När ni sedan gör ersättningsunderlag blir varje kontext som en egen konsult i listorna.

När ni söker i listan under Ekonomi -> Ersättning, finner ni informationen som återfinns i konsulternas anställningskontexter för de bokningar som gäller under den aktuella perioden. Om en konsult arbetar både som företagare och som löntagare samtidigt, kommer konsulten att visas på två separata rader i listan. Ena raden representerar data från företagarkontexten, medan den andra raden visar information från löntagarkontexten. Vid aktivering av dessa poster, kommer den ena att generera ett fakturaunderlag, medan den andra kommer att inkluderas i en lönefil.

Still need help? Contact Us Contact Us